Japanse Theeceremonie 2015-03-26T00:05:42+00:00
Loading ...

Japanse Theeceremonie

Japanse Theeceremonie
Door: Dr. Paul Lam

leidend tot een theehuisIn september 2002 was ik een week in Japan. Ik ben dol op het maken en drinken van Chinese thee, dus maakte ik van de gelegenheid gebruik om meer te weten te komen over de Japanse theeceremonie. (Ik drink dagelijks Kung Fu-thee mijn artikel over Chinese Kung Fu-thee.)

De theeceremonie kwam oorspronkelijk uit China op basis van de oude Chinese theeceremonie. Sommige van de methoden die in China zijn gewijzigd, worden nog steeds bewaard in Japan. Het meest opvallende is de thee in poedervorm. In de Sung-dynastie honderden jaren geleden, werd Chinese thee niet langer gemaakt door de theebladeren tot poeder te malen. Het werd veranderd in het weken van theebladeren in gekookt water zoals Engelse thee. De Japanners gebruiken in hun theeceremonie echter zeer specifieke technieken om de theebladeren in poeder te malen en het met water te mengen om de thee te maken. De theeceremonie is zo verfijnd en ingebed in de Japanse cultuur dat het bekend staat als een onderdeel van nationale culturen. Ik hield echt van verschillende functies van de ceremonie, bijvoorbeeld:

1. Een spirituele nadruk. De gastheer en de gast benaderen deze ceremonie met oprechtheid en een positieve geest van delen. Ik vind dat het meest intrigerend, bijna als het beoefenen van Tai Chi met je vrienden.

2. De grondige voorbereidingen. Als een persoon het zich kan veroorloven, bouwt hij of zij een tearoom of theehuis om thee te zetten. Sommige mensen hebben een tuin die leidt naar een eenvoudig artistiek theehuis. Ik zou dit graag doen. De tearoom moet op een bepaalde manier worden opgezet. De gastheer begint met het schoonmaken van de tearoom en door zorgvuldig het keukengerei en de decoraties uiteen te zetten.

3. De esthetische waarde. Ze houden alles in het oog voor de esthetische waarde - de manier waarop de thee wordt gepresenteerd, hoe het keukengerei en andere voorwerpen worden getoond, de omgeving en de omgeving. Het is echt leuk om je thee samen met de juiste geest, juiste sfeer en de juiste procedure, nogmaals, bijna als het doen van Tai Chi in een ideale omgeving.

eenvoudige en elegante decoratie in het theehuisTerwijl ik zo veel mogelijk probeerde te leren over de Japanse theeceremonie, zijn de procedures en het protocol zo gecompliceerd dat ik eindigde met de indruk dat je, om gast te worden, een opleiding moet volgen om de etiquette te leren. Wat betreft het leren van de kunst om thee te serveren, is er zoveel vakmanschap dat het een voltijds beroep is voor velen. In zekere zin voelde ik dat de vele strikte protocollen van de ceremonie de vrije geest belemmerden.

De Japanse geschiedenis vertelt over enkele theemeesters die zo machtig werden dat ze dicht bij de heersers kwamen. Een van hen kwam zo dichtbij dat hij de macht van zijn heerser bedreigde. Ik heb moeite me voor te stellen dat een theemeester zo krachtig is.

Ik zou graag wat van wat ik in Japan leerde opnemen in mijn kunst van het maken van thee, dus de volgende keer dat je mijn gast bent, verwacht ik een kopje van mijn Kung Fu-thee in mijn tuin theehuis. Maar houd je adem niet in. Het gaat nog een tijdje duren, want mijn voornaamste prioriteit is om Tai Chi voor gezondheid over de hele wereld te zaaien, de thee kan wachten.

Blijf op de hoogte van nieuws, evenementen en meer.

Meld je aan voor de gratis Tai Chi for Health-nieuwsbrief